×
  1. Dlaczego warto uprawiać warzywa?

Uprawa warzyw to oszczędność pieniędzy, lepszy smak oraz pewność, że jedzenie, które spożywasz nie zawiera chemii. Uprawa warzyw daje nam ogromne możliwości - sami decydujemy o tym co chcemy uprawiać oraz w jakiej ilości. Obawiasz się, że nie sprostasz zadaniu? Nie ma czym się martwić, początkowo możesz zacząć od podstawowych gatunków takich jak cebula, pietruszka czy marchew, a gdy zdobędziesz doświadczenie w prowadzeniu domowego warzywniaka, z czasem będziesz mógł uprawiać inne, bardziej wyszukane gatunki. Sztuczka polegająca na utrzymaniu zdrowych i dobrze rozwijających się warzyw to konsekwentne nawadnianie i dobór odpowiedniego nawozu do warzyw. Nie musi to być czasochłonny proces. Raz na jakiś czas przyjrzyj się swoim roślinom, sprawdź glebę czy jest wilgotna, wyciągnij chwast, a jeśli zobaczysz robaka, pozbądź się go! Zapewne wszyscy borykamy się z problemem znajdowania wiotkich warzyw w szufladach naszych lodówek. Problem przestanie istnieć, gdy będziesz mógł pozyskać warzywa prosto ze swojego ogródka i zrobić z nich kolację tego samego dnia. Produkty znajdujące się w sklepach spożywczych są zwykle zbierane w połowie dojrzałe, a to znacznie wpływa na ich smak. Walory smakowe jakie uzyskujemy hodując nasze warzywa nadają prawdziwą głębie smaku potrawom. Jedz zdrowo i z satysfakcją! Warzywa to bogactwo witamin i innych związków pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Witaminy pomagają nam w codziennym funkcjonowaniu oraz są niezbędnym elementem dnia. Do witamin w warzywach zaliczamy prowitaminę A, witaminy z grupy B,C,E oraz K, a także wiele innych składników wspomagających nasz organizm.

  1. Sztuka nawożenia warzyw

Każdy ogrodnik chciałby zbierać ze swoich grządek jak największe plony i znakomicie wie, że w tym celu musi wzmocnić rośliny odpowiednim nawozem do warzyw. Na tym etapie pojawia się pytanie – skorzystać ze sztucznego czy organicznego nawozu do warzyw? Nawozy naturalne dostarczają glebie brakujących składników pokarmowych, a także wzbogacają ją w próchnicę, czyli część organiczną gleby powstałą głównie ze szczątek roślin i zwierząt rozłożonych przez mikroorganizmy glebowe. Nawozy organiczne do warzyw są źródłem niezbędnych dla roślin makroelementów oraz mikroelementów, które polepszają jakość gleby, spulchniają ją i poprawiają jej strukturę. Zdrowa gleba i naturalne nawozy do warzyw to dorodne plony! I pomimo iż nawozy organiczne nie działają równie szybko jak sztuczne, przynoszą lepszy efekt, a w dodatku są biodegradowalne. Sztuczne nawozy do warzyw są bardzo wydajne i działają o wiele szybciej, ponieważ zawierają mocno skoncentrowane składniki odżywcze. W związku z tym istnieje duże ryzyko przenawożenia roślin, a nadmiar składników jest szkodliwy dla gleby i organizmów, które w niej żyją. Przyjmowanie chemii z nawozów sztucznych jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Może wywołać poszczególne choroby, a także zaburzyć prawidłową pracę organizmu. 

    1. Na co zwrócić szczególną uwagę przy uprawie warzyw?

Przede wszystkim należy zadbać o prawidłowy odczyn podłoża, ponieważ od pH zależy dostępność poszczególnych składników pokarmowych dla roślin. Dawki nawozów do warzyw powinno się ustalać na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Najlepiej wykonać ją metodą uniwersalną, która oprócz zasobności gleby w poszczególne składniki wskazuje jej odczyn. W czasie kiedy rośliny przechodzą z fazy przyrostu masy wegetatywnej i zaczynają tworzyć główki czy dojrzewać owoce – pobierają większe ilości potasu niż azotu. Gdy zaczyna brakować tego składnika, zaczynają się problemy ze wzrostem i dojrzewaniem. Dla powodzenia uprawy własnych warzyw należy przestrzegać odpowiedniego terminu siewu. Warzywa posiadające długi termin wegetacji oraz przeznaczone na przedplon należy wysiewać już na początku roku. Niektóre z nich można siać prosto do gruntu, gdy tylko ziemia odmarznie, inne natomiast wymagają siewu pod osłonami np. papryka, ogórek, pomidor. Pod koniec marca lub na początku kwietnia wprost do gruntu można wysiać groch, bób, pietruszkę, koper, rzodkiewkę i szpinak. Panujące warunki atmosferyczne są wskazane, ponieważ temperatura nie jest zbyt wysoka, a duża wilgotność powietrza ma korzystny wpływ na kiełkowanie i rozwój. Pod koniec kwietnia, można wysiewać cebulę, sałatę, buraki oraz koper. Zaś połowa maja to bardzo dobry czas na wysiew warzyw ciepłolubnych takich jak fasola, dynia, cukinia czy ogórek.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.