×

Nawozy ekologiczne to produkty pochodzenia naturalnego- zwierzęcego bądź roślinnego, wykazujące silne właściwości odżywiające glebę. Mimo że wielu z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, na czym polega regularne nawożenie roślin, większość kojarzy je z nawozami mineralnymi, które niestety są bardzo szkodliwe nie tylko dla organizmu ludzkiego, ale również dla środowiska naturalnego. Nawozy mineralne, potocznie zwane sztucznymi zawierają mnóstwo związków chemicznych, negatywnie działających na organizmy żywe. Właśnie dzięki takim właściwościom usuwają wszelkie insekty i szkodniki, a przy tym użyźniają ziemię, sprawiając, że zbieramy bogatsze plony i możemy cieszyć się piękną roślinnością. Jednak na dłuższą metę, regularne stosowanie takich nawozów jest absolutnie szkodliwe- liczne związki chemiczne negatywnie wpływają na środowisko i wyniszczają stopniowo organizm, przyczyniając się do rozwijania się alergii, podrażnień skórnych i problemów z układem oddechowym. Doskonałą alternatywą dla takich produktów są właśnie nawozy ekologiczne, czyli innymi słowy, nawozy naturalne.

Czy nawozy ekologiczne są biodegradowalne?

Biodegradacja jest procesem naturalnie występującym w środowisku i polega na biochemicznym rozkładzie związków organicznych na związki nieorganiczne. To całkowicie naturalny proces, który występuje w przyrodzie bez żadnej dodatkowej ingerencji człowieka. Główną zaletą nawozów ekologicznych jest wyżej wspomniana biodegradowalność, dzięki której produkt ulega samoistnemu rozkładowi, nie wywierając żadnego wpływu na środowisko naturalne. Owa cecha występuje w produktach pochodzenia naturalnego, takich jak nawozy Kava, których głównym składnikiem są czyste łuski kawy. Biodegradacja takich nawozów organicznych zachodzi bardzo powoli, dzięki czemu działanie na rośliny i glebę jest długotrwałe i intensywne. Proces ten nie powoduje zasolenia ziemi i sprawia, że roślinność nawożona takimi nawozami znacznie szybciej pochłania odpowiednie mikro i makroskładniki, niezbędne do pobudzenia ich rozwoju.

Nawozy ekologiczne- stymulacja wzrostu roślin i aromatyczny zapach kawy

Ogromną zaletą stosowania nawozów ekologicznych Kava jest nie tylko zbawienny wpływ na rozwój i wzrost roślin, ale również bezproblemowe użytkowanie produktu. Nawozy Kava, ze względu na swój główny składnik, czyli czyste łuski kawy, nie wydzielają nieprzyjemnego aromatu tak jak nawozy chemiczne bądź naturalne pochodzenia zwierzęcego. Podczas nawożenia możemy wyczuć delikatny aromat kawy, który pobudza zmysły i działa relaksacyjnie na nasz organizm. Kofeina zawarta w kawie stymuluje rośliny do wzrostu, zaś składniki mineralne, takie jak fosfor, bor, azot, potas i wiele innych, są pobierane przez kwiaty właśnie z gleby. Regularne stosowanie nawozów ekologicznych Kava przynosi długotrwałe rezultaty i wykazuje intensywne działanie, dzięki czemu cały proces nawożenia możemy stosować swobodnie wedle uznania. Nie jest wymagane rygorystyczne comiesięczne stosowanie nawozów ekologicznych, ponieważ poprzez powolny proces biodegradacji, ich działanie jest równie długotrwałe.

Czy pielęgnacja roślin nawozami ekologicznymi ma wpływ na środowisko naturalne?

W przypadku nawozów mineralnych, czyli sztucznych, nawet nieregularne i sporadyczne stosowanie takich produktów negatywnie wpływa na środowisko naturalne. Większość sztucznych związków chemicznych wykazuje szkodliwe działanie na organizmy żywe, a mieszanka substancji, znajdujących się w nawozach to tak zwana bomba zegarowa. Jeśli zaś chodzi o nawozy ekologiczne, nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań do regularnego i intensywnego stosowania, bowiem produkty pochodzenia naturalnego ulegają całkowitej biodegradacji, co nie wpływa w żaden sposób na rozwój organizmów żywych bądź zachowanie równowagi środowiska naturalnego. Nawozy organiczne nie tylko są przyjazne dla naszej planety, ale również wykazują działanie długotrwałe, co przyczynia się do oszczędności czasu oraz zniwelowanie obowiązkowych prac pielęgnacyjnych w naszych ogrodach.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.